Je hoorde in de pers vast al over de “renovatieplicht voor residentiële gebouwen”. Wat houdt dit in? En vooral, wat betekent dit voor jouw woning? We zetten hier even de belangrijkste punten op een rijtje.

Renovatieplicht vanaf 2023

Sinds 1 januari 2023 geldt de renovatieplicht residentiële gebouwen. “Residentieel” slaat op alle panden bestemd voor bewoning (huizen, appartementen, studio’s, kamers..).

De renovatieplicht is van toepassing op bestaande woningen.

(NB: Voor nieuwbouwprojecten zijn er andere energiemaatregelen: zo mag je bijvoorbeeld niet meer kiezen voor stookolie als verwarmingsbron, en ben je vanaf 2023 verplicht om voor een warmtepomp (hybride of volledig elektrisch) te kiezen). 

Wat houdt de renovatieplicht in?

Iedereen die vanaf 2023 een woning of appartement koopt, moet ervoor zorgen dat zijn woning binnen de 5 jaar na aankoop voldoet aan een minimaal energieprestatieniveau.

De energieprestatie wordt uitgedrukt met een EPC-label (Energie Prestatie Certificaat), gaande van A (meest energiezuinig) tot F (minst energiezuinig).

Het minimale EPC waar elke woning binnen de 5 jaar na aankoop aan moet voldoen is label D

Wat als je een woning of appartement verhuurt?

De renovatieplicht geldt ook voor woningen en appartementen die verhuurd worden. De renovatieplicht verhuurder maakt een onderscheid tussen huurwoningen en appartementen.

  • Vanaf 2025 moet een huurwoning minimaal het EPC-label F halen.
  • Voor huurappartementen wordt dit energielabel E.

Wat na 5 jaar?

De Vlaamse regering streeft naar een duurzamer energieverbruik in de Vlaamse woningen. Dit is één van de pijlers van het Klimaatplan om onze CO2-uitstoot te verlagen.

De renovatieplicht residentiële woningen mikt op de lange termijn en komt dan ook met verdere tussenstappen. Het einddoel is dat tegen 2050 elke Vlaamse woning energie-efficiënt wordt, met een EPC-label A.

Je vindt meer informatie op de website van de Vlaamse overheid.

 

Wat betekent de renovatieplicht voor jouw woning?

Als je in 2023 een woning koopt, controleer dan zeker het EPC-label.

  • Heeft je woning een label D of hoger (A,B,C), dan moet je niet meteen iets doen. Je woning is (voorlopig) voldoende energiezuinig. Denk wel aan de lange termijn. Het is voordeliger om een renovatie meteen grondig aan te pakken zodat je maar 1 keer moet renoveren om tegen 2050 het A-label te behalen.
  • Heb je nu een woning gekocht met EPC-label E of F, dan moet je binnen de 5 jaar maatregelen nemen om de EPC-score minstens op D te brengen. Na de werken laat je een nieuw EPC opmaken. Ook hier geldt dat je de EPC-score beter meteen hoog genoeg brengt om op de lange termijn goed te zitten.

Hoe krijg je een EPC-score voor je woning?

Een EPC-score kan je alleen krijgen van een erkende keurder. Op de website van het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA) vind je de lijst van deze “type A erkende energiedeskundigen”.

Een EPC wordt berekend aan de hand van heel wat informatie. De keurder meet heel je woning op, rekent het totale verwarmde volume uit, inspecteert de buitenschil van de woning, kijkt naar de bouwmaterialen, het verwarmingssysteem, de gebruikte isolatie…

Tips:

  • Verzamel zelf alle informatie die je kan vinden over je woning. Als de keurder gebruik kan maken van bouwplannen, lastenboeken, technische informatie over de woning en de verwarming, isolatiewaarden, subsidieaanvragen… kan hij zijn taak beter uitvoeren en krijg jij een zeer nauwkeurige EPC-score.
  • Je kan ook zelf al eens een inschatting maken van je EPC-score. Gebruik deze online tool van de Vlaamse overheid. Let op, deze tool baseert zich op beperkte informatie en volstaat niet om een geldige EPC-score van je woning te berekenen.

Hoe krijg je een betere EPC-score?

Om je ECP-score te verbeteren moet je energiebesparende maatregelen nemen.

Doe hiervoor een beroep op onze expertise. Je hoeft niet meteen te denken aan grote investeringen zoals het installeren van een warmtepomp of  zonnepanelen. Ook met kleinere maatregelen bereik je al heel wat!

  • Dakisolatie
  • Isolatie van de buitenmuren
  • Vloerisolatie
  • Isoleren van ramen en deuren
  • Vervangen boiler of ketel
  • Vervangen ramen of deuren
  • Verbeteren Ventilatiesysteem

Heb je een oudere woning? Dan heeft isoleren de grootste invloed op je EPC-score.

Het heeft geen zin om je verwarmingssysteem aan te pakken als de warmte niet efficiënt binnen blijft. Wil je je woning beter isoleren, dan kijken we naar het dak, de muren, vloeren, plafonds en vensters. We kiezen de juiste techniek en het juiste materiaal voor elke ruimte.

 

Doe beroep onze expertise

Doe beroep op TR-interiors voor al je verbouwingswerken, van isolatiewerken tot totale renovatie.

Je voordeel? Je hebt bij ons 1 aanspreekpunt en 1 duidelijke planning. Omdat we de meeste taken zelf aankunnen, volgen de werken elkaar strikt op.

Lees meer over onze aanpak

  • We komen graag bij je langs om je project te bespreken.
  • We bespreken je huidige EPC-score en adviseren je over mogelijke energie-efficiënte ingrepen.
  • We lichten je ook in over de verschillende steunmaatregelen waar je beroep op kan doen.
  • We bezorgen je een nauwkeurige offerte en planning.

Premies en steunmaatregelen

Of je nu voor grote of kleinere energiebesparende maatregelen staat, er is altijd een kost. Gelukkig voorziet de overheid een reeks steunmaatregelen. Er is de Vlaamse verbouwpremie,  een renteloze verbouwlening, een EPC-labelpremie, maatregelen via Fluvius..

Gebruik deze handige premiezoeker om te zien welke premies je in jouw gemeente kan aanvragen. 

Waarom nu renoveren?

Zorg dat je klaar bent voor de toekomst. Het Vlaamse Klimaatplan is uitgetekend tot 2050. We bekijken graag met jou hoe we de energie-renovatie van jouw woning het best inplannen.

  • Duurzaam en zuinig verwarmen = een lagere energierekening!
  • Je draagt bij in de strijd tegen de klimaatopwarming.
  • Je woning stijgt in waarde.
  • Meer wooncomfort. Een goede isolatie houdt je leefruimte lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer.

Starten we jouw project?

Denk je aan energiebesparende maatregelen? Wil je de EPC-score van je woning verbeteren?

Neem zeker vrijblijvend contact met ons op. We komen langs en nemen de nodige tijd om je project grondig te bespreken.