Authentiek parket in kasteel

Het leuke aan onze job is dat je altijd nieuwe uitdagingen krijgt. Geen enkele opdracht is hetzelfde. Hier mochten we meewerken aan de renovatie van een kasteel. De klant vroeg ons om de vloer van de eerste verdieping te renoveren, met respect voor het authentieke karakter van het gebouw.

Na het verwijderen van de oude vloer isoleerden we eerst het plafond van de benedenverdieping. We behandelden ook alle oude draagbalken tegen rot, beestjes en schimmel.

Voor de nieuwe vloer zochten we zorgvuldig het juiste hout uit. De klant wilde graag met lokale producten werken én op de authentieke manier. Dit wil zeggen dat we het nieuwe parket net zoals vroeger rechtstreeks op de balken nagelden (met heel fijne nageltjes). Niet alle hout is daarvoor geschikt. We kozen voor Franse eik, met een dikte van 24mm en met mooie zichtbare knopen. Het hout komt uit de streek van Chimay. Daar vonden we een houtzagerij die ook zelf aan bosontginning doet. Dit hout werd daar 9 maanden gedroogd en dan pas versneden.

We namen ook de bestaande trap onder handen: eerst helemaal afschuren en dan opnieuw vernissen. Voor de afwerking en bescherming van hout kan je kiezen voor vernis of olie. Beide zijn beschikbaar in verschillende tinten, van licht tot donkerder. Hier koos de klant voor een vrij lichte kleur.

De renovatie van deze prachtige woning is opgedeeld in verschillende fasen. We zijn blij dat we al een steentje mochten bijdragen en we kijken enorm uit naar het eindresultaat van dit mooie project!